• Kenneth Grönwall

1700-talets Östergötland


Mitt släktforskande inleddes med att ta reda på mer om bryggeridirektören Carl Axel Grönwall och hans bryggeri. Ett bryggeri som senare kom att visa sig vara fler än ett (som jag skrivit om tidigare). I samband med det fick jag veta att det var hans far, Anders Grönwall (1809-1876), som år 1867 köpte A.R. (Adolf Robert) Lindgrens bryggeri och som då blev Grönwalls bryggeri. År 1875 togs bryggeriet över av sonen Carl Axel. Anders var godsägare, före detta bagargesäll och en allmänt välbärgad herre. Funderingarna kring var hans förmögenheten kom från har snurrat i mitt huvud sedan dess.


Relativt tidigt i mitt forskande fastnade jag redan vid Anders föräldrar, det vill säga Carl Axels farmor och farfar. De hette Per/Petter Larsson (1777-1812) och Catharina Olofsdotter (1779-1866) och var alltså min farmors farfars farmor och farfar. Jag kunde omöjligt hitta dem i födelse- och dopböckerna, och inte heller deras föräldrar. Det jag visste var dock att fick de tre söner, Lars Olof (f. 1802), Pehr (f. 1806) och Anders (f. 1809, Carl Axels far). Sönerna föddes och var bosatta på familjens gård i Stora Grönhög (Furingstad socken i Östergötlands län). Fadern Per var bonde och enligt bouppteckningen, och så vitt jag förstått det, så hade han en ganska stor gård med en hel del djur, ägor, pigor och drängar.


Hela familjen i Stora Grönhög men med fel födelsedatum på Per/Petter, korrekt datum är 16/11, 1777.

År 1812, då sönerna fortfarande var ganska små, dör fadern Per i lunginflammation, endast 32 år gammal. Efter hans död såldes gården och troligtvis blev det en hyfsad slant över till Catharina och barnen. Men vad som hände dem efter faderns bortgång har jag inte kunnat lista ut ännu, men är dem eventuellt på spåren. I Pers bouppteckning står det nämligen: ”Å de omyndigas vägnar inställts sig på anmodan som godemän, deras fasters män bönderna Nils Nilsson i Tittorp och Jon Pehrsson i Bjärkhusa – Östra Stenby socken, som deras rätt och bästa bevakade.”Hur Nils och/eller Jon tog sig an Pers efterlevande familj eller hur de hjälpte dem, det vet jag tyvärr inte. Jag har försökt lokalisera Catharina och sönerna hos Nils och Jon men inte lyckats hitta dem där. Tack vare en vänlig själ på Facebookgruppen ”Släktforskning” lyckades jag åtminstone hitta Pers föräldrar. Tidigare hade jag ett felaktigt födelsedatum gällande Per så med korrekt information lyckades jag leta reda på föräldrarna. Catharinas föräldrar har jag däremot inte hittat, och det kan ju vara just hos dem de flyttade efter Pers död. Så, fortsättning följer...


Tidigare var min nästa träff år 1834, alltså 22 år efter Pers död, då Catharina och sonen Anders dyker upp i Stockholm där Anders gifter sig med min farmors farfars mor Brita Amalia Zenobia Brandström (1804-1877). Anders och hans mamma Catharina hade då ändrat efternamnet till Grönwall, som troligtvis härstammar från "Stora Grönhög" där Anders var född. Men frågan gnager mig, var fasen befann de sig mellan åren 1812-1834? Och vad hände med de två andra sönerna Lars Olof och Pehr?


Den 12 okt 1834 gifter sig Ander Grönwall och Amalia Brandström i Jakob och Johannes fsm, Stockholm.

Vi backar bandet en smula. Per föddes i Östra Stenby den den 16 november 1777. Hans föräldrar hette Lars Persson (1731-?), född i Kuddby och Ingrid Nilsdotter (1752-?), född i Östra Stenby. Ingrids föräldrar hette Nils Nilsson (1710-1779) och Ingrid Persdotter (1716-1779), båda födda i Östra Stenby. Jag hittade även Lars föräldrar men har enbart deras namn än så länge, Pär Persson och Maria Larsdotter. Troligtvis var även de födda och bosatta i krokarna.


Anders mamma Catharina ska i sin tur ha fötts i Östra Ryd den 21 december 1779, men jag har inte kunnat hitta henne i födelse- och dopböckerna. Kanske har jag fel födelsedatum även på henne? Som tur är är jag ganska envis och tycker det är extremt kul att försöka lösa sådana här gåtor.


För ett par veckor sedan kom jag över lite mer information angående Anders storebror Lars Olof. Det visade sig att han inte hade det särskilt lätt, åtminstone inte mot slutet då han står som ett mantalsfri inhysehjon, dock med fru och tre barn. Ja, till och med ett fosterbarn. Lars Olof blev bara 61 år gammal och vid sin död var han bosatt i Styrstad. Tappade de två äldsta bröderna bort sin mor och lillebror på vägen eller vad hände egentligen? Anders blev ju förmögen och framgångsrik och kontrasten mellan dessa två bröder är ju väldigt stor. Vad fick Anders att lyckas men inte Lars Olof? Jag vill veta ALLT!En sista sak bara. Det är lite oklart varför men jag känner mig så övertygad om att Anders ska ha porträtterats på bild, ett fotografi eller rent av en målning, men det är inget jag lyckats hittat än så länge.

Senaste inlägg

Visa alla

Kenneth släktforskar

Du följer mitt släktforskande mer frekvent på mitt Instagramkonto. Ovan ser du mina senaste inlägg, klicka för att komma vidare. Denna sida och blogg fungerar som en förlängning och där jag får möjlighet att sammanställa och skriva längre inlägg.

Följ mig på Instagram

Kort om mig

Tvåbarnssnubbegubbe bosatt i Stockholm. Under kontorstid driver jag en designbyrå men försöker klämma in mitt släktforskande där det finns tid över, mestadels på tunnelbanetåget eller bussen men gärna kvällstid när kidsen somnat.

Mer om mig