top of page
  • Skribentens bildKenneth Grönwall

Skärgårdssnickaren Albert Forslund

Uppdaterat: 8 okt. 2020

Albert var min farmors halvbror. De hade samma mamma, Augusta Forslund (1885-1955). Hon föddes på Stakskär (Gräsö) och dog i lunginflammation i Kärrdal (Öregrund). Albert föddes på Sladdarö den 27 april 1907 och hade vid födseln två äldre forslundska bröder, Ivar (1903-1991) och Gustaf (1904-1981). Deras gemensamma far hette Erik Forslund (1875–) och även han är född på Gräsö men jag tror han stack. Lite oklart hur, var och varför men det kanske kommer fram framöver.


Jag kommer med största sannolikhet återkomma med mer information gällande Albert, och även hans bröder. Nedan ser du en artikel från Norrtelje tidning (sannolikt påsken 1974). Igår (16 februari 2019) la jag även upp ett inlägg på mitt instagramkonto om Albert och hans bekantskap med ABBA-gänget och Stikkan Andersson.

 
Albert Forslund, ende fast boende på sin ö i Roslagens södra skärgård fyller pensionär inom kort. i 40 år har han varit öns specielle hustomte. Inom kort kommer öns sommargäster mangrant ut till ön.

Albert — hustomten på ön: Det är hit ut ABBA längtar

Skärgårdssnickaren Albert Forslund är sin ös ende fast boende. Ön ligger i Roslagens södra skärgård. Albert ska snart "fylla pensionär" och kan blicka tillbaka på ett 40-årigt leverne i skärgården med hammare, spik och båt. Albert har byggt och reparerat åtskilliga stugor i skärgården. – Nu snickrar jag bara till husbehov och ser till stugorna på ön, säger Albert.


Albert kopplade av vid vedkapen i påsken medan solen något i ett övrigt kylslaget påskväder. Snart får "hustomten" besök av sommargästerna, som i allt större omfattning exploaterat ön för fritidsändamål. Det är hit ut som ABBA längtar — här lär popgruppens sommarställe i skärgården (Stikkan Andersson har fritidshus här. Och Benny Andersson och Annifrid Lyngstad har hus. Och håller på att bygga brygga.


Albert Forslund, snickare med egen båt i Roslagens skärgård, fyller pensionär inom kort. Albert är sin ös specielle tillsynsman och har bott där sedan 1934. Ön har bara en fast boende; Albert.


– Jag har många sommarstugor på mitt samvete säger Albert. Nu har jag dragit ner på takten något och nu snickrar jag bara till husbehov.


Albert berättar, att skärgården blir alltmer attraktiv för sommargästerna. På de senaste åren har antalet sommargäster ökat från 13 till 24.


– Förr kuskade jag runt i skärgården med min båt reparerade och byggde stugor. Nu ser jag till sommarstugorna här på ön. Sätter på värmen och reparerar lite då och då.


– Post och tidningar ser jag sällan härute. Post får jag hämta på Ljusterö. Besvärligast är det vintertid, då det varken bär eller brister ibland säger Albert. Den enda kontakt Albert har med yttervärlden är Vaxholmsbolagets Skarpö som trafikerar ön.


– När man bor så här får man vara något av en tusenkonstnär. Man får göra det mesta själv med egna verktyg.


– Men jag trivs med skärgårdslivet trots att det känns lite avlägset Ibland. Alberts 40:e påsk på ön förflöt ganska stilla. Det kyliga vädret skrämde bort många som hade tänkt sig fira påsken i stugorna på ön.


Här ska ABBA koppla av

I den här timmerstugan skall två delar av ABBA koppla av. Och det kan ju behövas speciellt efter gruppens senaste internationella framgångar.


På en ö i Roslagens skärgård återfinner vi Benny Anderssons och Annefrid Lyngstads Suomivilla och sommarvilla.


I stort sätt fattas nu bara inredningen och den ”skivan” klarar man nog av frampå försommaren.


Om inte annat kan man kanske få smakråd av Björn Ulvaeus och Agnetha Fältskog och Stikkan Andersson som har hus på en annan del av ön.


Så den svenska gruppens senaste "melodi" är en finsk timmerstuga i Roslagens skärgård.


Bror Landin

 


231 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

Comments


bottom of page